Aquest blog neix amb la intenció de donar a conèixer noticies interessants de la ciència i la tecnologia, i sobretot, més àmpliament, hi trobareu referències dels successos que es donen principalment en el nostre territori. La intenció és fer-ne difusió per tal d'incentivar a tothom a entrar en el debat que aquest entorn es mereix.

Diari el Punt de 7 de març de 2010. Per Lluís Puigbert

24 d’abril del 2010

FRACAS DE LES AGENDES 21?

Un estudi elaborat per la Factoria per la Sostenibilitat determina que la implantació de l’agenda 21 local a les comarques gironines, en concret del Pla d’acció local cap a la Sostenibilitat (PALS), no s’ha desenvolupat satisfactòriament, tot i que el 90% dels municipis l’han elaborat les seves actuacions no s’acaben realitzant. Les conclusions de l’informe disposen que les millores van encaminades a la gestió de residus i gestió de l’aigua i s’ha empitjorat en mobilitat i consum del sòl.

Doncs des del meu punt de vista, és totalment lògic que així sigui: s’ha avançat moltíssim en els darrers anys per millorar en la gestió de residus mitjançant directives europees i lleis que obliguen al reciclatge o per la subvenció per construir deixalleries. Pel que fa a la gestió de l’aigua també s’han produït canvis positius tant en l’ús general d’aquest recurs per part de la societat com per la legislació en matèria d’aigües que imposa un cànon proporcional al seu consum. En canvi, pel que fa a la mobilitat, continuem sense disposar d’un transport públic eficient. I pel que fa al consum del sòl, si bé és cert que s’han aprovat diversos Plans Territorials Parcials i Plans Directors Territorials amb la intenció de frenar el creixement urbanístic dispers, aquesta planificació només aporta directrius i aconsegueix el seu objectiu una vegada es revisen els plans d’ordenació urbanístics municipals (POUM); només en el cas dels Plans Directors Urbanístics s’aconsegueix una major incisió sobre el planejament local i aquests plans directors urbanístics no han estat gaire abundants en la majoria del territori.

Perquè estan fracassant els Agendes 21 i els PALS? Doncs, pel meu parer, és perquè al medi ambient mai se li ha donat la importància adequada. Si ho comparem amb el planejament urbanístic aquest disposa d’una normativa específica, la immensa majoria dels municipis tenen un POUM (o NNSS) que es desenvolupa i que ha de complir amb uns terminis d’execució. El PALS simplement esdevé un eina de bones intencions, i tal com s’ha comprovat amb l’informe, es pot aprovar un pla d’acció local i no realitzar cap de les actuacions previstes. En definitiva, aparença. Això no canviarà fins que no se li atorgui al nostre entorn, ja no dic més, sinó el mateix valor que se li dóna a l’economia fàcil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

HERBICIDES, TRANSGÈNICS I SALUT HUMANA una petita mostra