Aquest blog neix amb la intenció de donar a conèixer noticies interessants de la ciència i la tecnologia, i sobretot, més àmpliament, hi trobareu referències dels successos que es donen principalment en el nostre territori. La intenció és fer-ne difusió per tal d'incentivar a tothom a entrar en el debat que aquest entorn es mereix.

Diari el Punt de 7 de març de 2010. Per Lluís Puigbert

1 d’abril del 2010

LA GUERRA DELS TRANSGÈNCICS

Els transgènics han provocat un debat obert des de fa anys, que no està tancat ni molt menys i que vistes les postures adverses entre opositors i defensors, continuarà donant moltes noticies.

La noticia d’actualitat és que la unió europea ha autoritzar recentment el cultiu d’una varietat de patata genèticament modificada entre els seus estats membres. Aquesta decisió va ser presa sense la unanimitat dels parlamentaris europeus, on per exemple, l’eurodiputat alemany Martin Hausling va expressar que el 70% dels consumidors estan en contra dels aliments transgènics, i el ministre d’agricultura Italià Luca Zaia va advertir que aquesta decisió podria modificar profundament el sector primari europeu (com si ja no tinguéssim prous dificultats i imposicions).

Es tracta d’una varietat de patata desenvolupada per l’empresa alemanya BASF que es pretén utilitzar per elaboració de paper, cola, plàstics i per aliment animal. Aquest serà el segon producte transgènic que es cultivarà a la unió europea després del blat de moro. Cal tenir en compte que, una vegada s’ha autoritzat el seu cultiu, ara cada país té el dret a decidir si vol cultivar o no aquests productes.

A destacar, que segons alguns científics, aquesta patata conté un gen marcador que provoca resistència als antibiòtics en éssers humans, i segons algunes fonts, l’Organització Mundial de la Salut, l’Institut Pasteur i varies institucions científiques han manifestat reserves en la utilització d’aquests gens.

Per altre costat, cal recordar que l’estat espanyol es troba en al 14a posició de la llista de països que cultiven transgènics i que actualment és dels 5 països de la unió europea que cultiven blat de moro modificat genèticament (Espanya, República Txeca, Romania, Portugal i Eslovàquia).




Feia 12 anys que la Unió Europea no acceptava cultivar més transgènics, perquè ara sí?

Per més informació premeu els següents enllaços: vídeo RTVE, noticia BBC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

HERBICIDES, TRANSGÈNICS I SALUT HUMANA una petita mostra